Γραφώ τον μικρό αυτό οδηγό επειδή με ανησυχία παρατηρώ από την μια την τρομερή διάδοση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και από την άλλη την εξίσου τρομερή άγνοια σχετικά με τους κινδύνους από την απρόσεκτη κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων που πολλές φορές είναι ακούσια αφού δεν είναι γνωστοί μηχανισμοί προστασίας που μπορεί να υπάρχουν.
Πριν ξεκινήσουμε να αναφερθούμε στον...
Κανόνα νο 1:
Οτιδήποτε κοινοποιείται στο δίκτυο - ακόμα και εάν μοιραστεί μόνο με ένα άτομο- μένει για πάντα δημόσιο.Φεύγει από την σφαίρα του ιδιωτικού και γίνεται κοινή ιδιοκτησία..
Ακόμα και να σβήσετε τους λογαριασμούς σας, αντίγραφο του θα εχει μείνει είτε στους σκληρούς των μηχανών αναζήτησης και των υπηρεσιών που χρησιμοποιήσατε είτε θα έχει ήδη αποθηκευτεί από κάποιον άλλο.
Κανόνας νο 2
Εαν κάτι θέλετε να μείνει μόνο για εσάς δεν το μοιραζόσαστε ούτε στο facebook, ούτε σε Blog ούτε σε mail ούτε πουθενά.
Να θυμάστε ότι αυτό που σήμερα δεν θεωρείται σημαντικό και το μοιράζετε χωρίς σκέψη αύριο μπορεί να κοστίσει.
Σε κάποιον κόστισε μια θέση εργασίας, σε άλλον μια σχέση και σε άλλον μια κυβερνητική θέση...
Αποφασίσαμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το facebook καλό είναι να αποφασίσουμε και το γιατί.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη υπάρχει μόνο και μόνο ένας λόγος : Η δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που στην πάροδο του χρόνου έχεις χάσει.
Κάποιοι θεωρούν ότι είναι μέσω κοινωνικοποίησης κλπ κλπ. Δεν συμφωνώ αλλά δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση τώρα, απλώς το να παίζω όλα αυτά τα σαχλά κουίζ και να δημοσιεύω τα αποτελέσματα ή να μοιράζω αφειδώς φωτογραφίες και αναφορές της καθημερινής δραστηριότητας μου δεν το θεωρώ κοινωνικοποίηση.
Ρυθμίσεις απορρήτου
Δεξιά στην οθόνη μας δίπλα στο όνομά μας βρίσκεται μια επιλογή που λέει Ρυθμίσεις
Επιλέγουμε "Ρυθμίσεις απορρήτου"
Οδηγούμαστε σε αυτή την σελίδα:
Επιλέγουμε "Πληροφορίες προφίλ"
Οδηγούμαστε σε αυτή τη σελίδα:
Δεξιά βλέπεται μια επιλογή "Προεπισκόπηση του προφιλ μου..." μπορείτε να δείτε τι βλέπουν οι άλλοι που δεν είναι φίλοι σας...
Όπως βλέπεται για κάθε πληροφορία που δημοσιεύεται στο προφίλ σας υπάρχει η επιλογή σε ποιους θα είναι ορατή.
Αποφασίστε και επιλέξτε, η επιλογή είναι δική σας αλλά τουλάχιστον κάντε την...
εάν επιλέξετε "Μορφοποίηση" θα εμφανιστεί αυτό το παράθυρο:
εάν έχετε κάνει σωρηδόν "φίλους" καλό είναι κατά την γνώμη μου να επιλέξετε με ποιους από αυτούς θα μοιράζεστε και τι...
Αυτό μπορεί να γίνει δημιουργώντας μια λίστα είτε με αυτούς που θέλετε να μοιράζεστε πληροφορίες ειτε με αυτούς που δεν θέλετε...
Επιλέξτε εκεί που λέει "Συγκεκριμένα άτομα"
και θα εμφανιστεί αυτό το παράθυρο:
επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλα τα πεδία πληροφοριών που θέλουμε να ρυθμίσουμε.
Σημαντικό μην ξεχάσετε την : Στην επιλογή "Φωτογραφικά Άλμπουμ" "Επεξεργασία Ρυθμίσεων"
Αφου ολοκληρώσουμε την διαδικασία μπορούμε να κάνουμε ξανά έναν έλεγχο για το πως φαίνεται το προφίλ μας από την "Προεπισκόπηση"
Επιστροφή στις "Ρυθμίσεις Απορρήτου"
Πάμε στην επιλογή "Στοιχεία Επικοινωνίας"
Θα δούμε την εξής σελίδα:
ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε πριν για την επιλογή τι και σε ποιον θέλουμε να μοιράσουμε.
Επιστροφή στις "Ρυθμίσεις Απορρήτου"
Πάμε στην επιλογή : "Εφαρμογές και Ιστοσελίδες"
θα δούμε αυτη τη σελίδα:
Αγνοόουμε για την ώρα την πρώτη επιλογή "Τι κοινοποιείτε
Μάθετε τι κοινοποιείτε κατά τη χρήση εφαρμογών και ιστοσελίδων"
και πάμε στην δεύτερη "Τι μπορούν να κοινοποιήσουν οι φίλοι σας σχετικά με εσάς" "Επεξεργασία Ρυθμίσεων"
και οδηγήστε στην εξής σελίδα:
Διαβάστε προσεκτικά τι γράφει και επιλέξτε τι και αν θα αφήσετε κατι επιλεγμένο. Προσωπικά δεν άφησα τίποτα
Πίσω στο "Εφαρμογές και Ιστοσελίδες"
οι άλλες δυο επιλογές "Αποκλεισμένες Εφαρμογές" και "Αγνοήστε τις Προσκλήσεις Εφαρμογών" δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν περισσότερο.
Στην πρώτη φαίνονται οι εφαρμογές που έχετε αποκλείσει (έχω αποκλείσει καμιά εκατοστή
και στην άλλη μπορείτε να αποκλείσετε κάποιον ώστε να μην σας πρήζει με τις διάφορες "εφαρμογές"
Θα γυρίσουμε στην επιλογή που είχαμε αφήσει :
"Τι κοινοποιείτε
Μάθετε τι κοινοποιείτε κατά τη χρήση εφαρμογών και ιστοσελίδων" "Μάθετε περισσότερα"
μας οδηγεί σε αυτη τη σελίδα:
πάμε εκεί που σας σημειώνω: "αυτή η σελίδα. "
και θα οδηγηθείτε στην σελίδα με τις εφαρμογές σας
πιθανόν να έχετε περισσότερες από αυτές που φαίνονται εκεί "παίξτε με τις επιλογές"
Σας συνιστώ να διαγράψετε οποίες δεν χρησιμοποιείτε.
Σε κάθε εφαρμογή πηγαίνετε στην επιλογή "Επεξεργασία Ρυθμίσεων"
επιλέξτε ποιος θέλει να βλέπει τα αποτελέσματα από την χρήση των εφαρμογών σας.
πχ δεν θέλω να βλέπουν οι άλλοι τις εκδηλώσεις μου. Επιλέγω "Μόνο εγώ"
στο "Επιπλέον άδειες"
επιλέξτε εάν θέλετε να δημοσιεύεται σε άλλους
ρυθμίζουμε με αυτόν τον τρόπο όλες τις εφαρμογές μας.
Επιστροφή στις "Ρυθμίσεις Απορρήτου"
Πάμε στην επιλογή "Αναζήτηση"
Οδηγούμαστε σε αυτή τη σελίδα:
Με την πρώτη επιλογή διαλέγουμε εάν θέλουμε να μπορούν να μας ψάξουν στο facebook.
Προσοχή στην δεύτερη επιλογή
Δημόσια Αποτελέσματα Αναζήτησης
Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης να αποκτήσουν πρόσβαση μόνο στις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σας και σε αυτές που έχετε ορίσει ορατές σε Όλους. Αυτό δεν περιλαμβάνει ο,τιδήποτε έχετε μοιραστεί μόνο με φίλους σας ή με φίλους φίλων σας
Δηλαδή εαν το επιλέξετε ορισμένα στοιχεία του προφίλ σας θα είναι διαθέσιμα σε μηχανές αναζήτησης (google κλπ). με το "Εμφάνιση προεπισκόπησης" μπορείτε να δείτε τι θα φαίνεται.
Προσωπικά το έχω απενεργοποιήσει και δεν εμφανίζομαι πουθενά. Η κοπέλα μου το εχει αφήσει κακό του κεφαλιού της...
Πάμε τώρα πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε
Δεξιά στην οθόνη μας δίπλα στο ονομά μας βρίσκεται μια επιλογή που λέει Ρυθμίσεις
επιλέγουμε "Ρυθμίσεις λογαριασμού"
οδηγούμαστε στην σελίδα του λογαριασμού μας
πάμε εκεί που λέει : "Διαφημίσεις Facebook"
μας υποδέχεται ενα pop-up παράθυρο, διαβάστε το για να καταλάβετε που μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες και το όνομα σας εάν δίνεται από εδώ και εκεί πρόσβαση σε εφαρμογές...
πατάμε κλείσιμο στο pop-up
Διαβάζουμε προσεκτικά την σελίδα των διαφημίσεων.
Σας συνιστώ να επιλέξετε το "Κανείς" και στις δύο επιλογές
Τέλος θυμηθείτε τον κανόνα νο1 και νο2.